duminică, 2 octombrie 2011

Tort "Rigo Jancsi"





LAURA, nu pot decat sa ma inclin ... MULTUMESC !!!
O sa dau un copy/paste retetei, pentru ca Laura are stilul ei atat de dulce de a scrie retete :) pe care ar fi pacat sa il stric acum ... deci aveti mai jos explicatiile originale ale Laurei Sava, cu ghilimelele aferente (desi stiu ca pe ea n-ar fi deranjat-o sa nu le pun ;) )!


"Ingrediente:

Pentru blat:
- 6 oua
- 6 linguri cu zahar
- 6 linguri cu apa rece
- 3 linguri cu cacao
- 4 linguri faina cu agent de crestere sau 4 linguri faina simpla + 5 g. praf de copt


Pentru crema:
- 500 ml. smantana dulce pentru frisca (Dorna sau Hulala)
- 400 g. ciocolata cu lapte/amaruie
- 2 lingurite ness cafe

Pentru glazura:
- 200 g. ciocolata cu lapte, topita (sau ungem partea de sus cu gem si presaram cacao)


Mod de preparare:
Se pregateste prima data crema, deoarece va trebui sa o lasam la frigider cca. 3, 4 ore ;)
Se pune, asadar, intr-un vas la bain-marie smantana pentru frisca, si in momentul in care incepe sa fiarba se pune ciocolata rupta bucatele si nessul. Se lasa pana cand ciocolata este perfect topita (amestecati in tot timpul asta). Dupa ce s-a racit punem crema in frigider pentru 3 ore.

In continuare ne ocupam de blat :)
Se bat ouale spuma impreuna cu zaharul cca. 10 minute; se adauga apa, cate o lingura, pe rand.
In final adaugam cacaua si faina.
Dupa ce punem faina si cacaua amestecam usor cu o lingura de lemn.
Punem compozitia intr-o tava unsa si tapetata (23/30 cm). Prajitura se coace la 180 grade C (foc potrivit) pentru aproximativ 35-40 de minute (faceti testul cu scobitoarea :P)
Dupa ce s-a copt, o lasam sa se raceasca, apoi o taiem in 2.
Se stropesc (nu se insiropeaza prea tare) foile cu brandy, rom sau sirop (eu am pus sirop de zahar ars)
Dupa ce au trecut cele 3, chiar 4 ore, scoatem crema din frigider si o batem spuma.
Punem crema intre foi, iar deasupra punem glazura (ciocolata topita cu putin lapte si unt sau doar ciocolata simpla, topita) si gata! :)"

Nota personala : singurul lucru pe care l-as modifica, ar fi glazura, care din pacate e prea ciocolatoasa ... data viitoare o sa scad considerabil cantitatea de ciocolata de la glazura. Dar in rest, aceasta prajitura, transformata de mine in tortul pentru tata socru, a atins perfectiunea! Mai mult nu pot sa spun! :X:X:X

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu