marți, 1 ianuarie 2008

TORT NICOLETA

Sursa: Nicoleta :D



BLAT GALBEN
8 oua
8 linguri zahar
8 linguri faiana
1/2 plic praf de copt

BLAT MARO
5 oua
5 linguri zahar
4 linguri faina
1 lingura cacao
1/2 plic praf de copt

CREMA
600 ml lapte
2 linguri faina
3 plicuri zahar vanilat (eu am pus si unul de Bourbon , deci 4)
400 g unt
400 g zahar pudra
2 linguri cacao

SIROP
4 linguri zahar
2 plicuri esenta de rom (Finesse de la dom' doctor)
2 pahare apa

GLAZURA
150 g zahar pudra
2 lg cacao
3 linguri apa (eu am pus vreo 5)
3 linguri ulei


Ingrediente blat galben
- se mixeaza albusurile cu zaharul
- se adauga galbenusurile, faina si praful de copt si se amesteca incet; se coace in tava unsa si tapetata, la foc mic


Ingrediente blat maro
- se amesteca intr-un vas faina, cacaoa si praful de copt
- se bat albusurile spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile apoi prafurile
- si bagam in functiune lingura de lemn


Ingrediente crema
- se pune laptele la fiert impreuna cu faina; dupa ce s-a ingrosat, se lasa la racit
- se prepara siropul: caramelizam zaharul si peste el turnam esenta de rom
- se caramelizeaza totul bine si se adauga 2 pahare de apa; dam un clocot si apoi lasam sa se raceasca
- cand crema de lapte e rece, se adauga untul si se mixeaza
- se adauga treptat zaharul pudra
- am cantarit crema rezultata si am impartit la 2
- jumatate se lasa alba, iar in jumatate se adauga cele 2 linguri de cacao
- se taie blatul alb in doua, se insiropeaza si se intinde pe el jumatate din crema alba
- peste blatul maro se intinde toata crema cu cacao (se poate opri ceva crema pentru a imbraca marginile; se da 10 min. la rece
- taiem din blatul maro, fasii de cca. 2 cm, pe care le asezam "culcate" pe tort, cu crema spre exterior
- insiropam fasiile pe lung
- punem restul de crema alba si intindem uniform ... cat se poate )
- punem capacul si il insiropam


Ingrediente glazura
- amestecam intr-un bol cacaoa cu zaharul vanilat
- adaugam treptat apa fierbinte, frecand "ca la ness"
- adaugam uleiul si omogenizam
- intindem cu cutitul lat peste blat: ESTE SENZATIONALA!!!!!!!!!!!!

4 comentarii:

Alina spunea...

Chiar in seara asta voi presta acest tort si merg pe mana ta. Daca nu iese "senzational" imi trimit sotul la tine sa-l cinstesti de ziua lui D))

Ada Rusu-Milea spunea...

NU pot sa cred !!!! A fost ziua lui Iulian si eu n-am baut nimic ??? :)))

Pai sa fie sanatos si fericit! Multi ani de-acum inainte!
cat despre tort ... sper ca a iesit conform laudelor ;)
Astept detalii ..

vero spunea...

buna Ada
cu o intrebare vin si eu
este esenta la plic?inca nu am auzit de asa ceva

Ada spunea...

Era Finesse, de la Doctor oetker :) Nu stiu daca mai e acum pe piata :)