luni, 21 decembrie 2009

COZONAC CU UMPLUTURA DE NUCA SI ALBUS









- 500 g faina - eu folosesc doar BOROMIR, mi se pare cea mai buna
- 25g drojdie
- 160g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat
- 250 ml lapte
- 100 ml ulei amestecat cu unt topit
- 1/2 cescuta (expresso) smantana
- 3 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- esenta de vanilie, esenta lamaie, esenta portocala (in loc de coaja rasa)

* am pus toate ingredientele in masina de paine si ea s-a ocupat de tot :D

UMPLUTURA:
- 3 albusuri batute spuma cu 3 linguri de zahar
- 250 g nuca macinata
- 1 lingura cacao
* se amesteca bine

# dupa ce aluatul a dospit (adica dupa o ora jumate), am intins foaia pe planseta unsa cu lei, am intins umplutura deasupra si am rulat-o frumos
# am pus ruloul in tava tapetata cu hartie de copt si l-am lasat la loc ferit de curent inca 30 min ( a stat in cuptorul nepornit)
# am uns frumosul cu ou batut si l-am presarat cu zahar (Vi, multumesc !!!)
# am copt la 170 gr timp de vreo ora ... pana a iesit batul curat :D

A trecut testul, se executa si de Craciun!:D

10 comentarii:

Unknown spunea...

Mama ce bine ti-a esit!!!
Ca un burete...

Sarea in bucate spunea...

SUPER TI-A IESIT! AM SI EU O INTREBARE, DACA TE PRICEPI, UN PLIC DE DROJDIE INSTANT(8 GR) TINE LOCUL LA 25 DE GRAME DROJDIE PROASPATA?AICI IN CANADA EU NU AM VAZUT DROJDIE PROASPATA SI DOAR USCATA FOLOSESC. AS VREA SA FAC DE CRACIUN 1-2 COZONACI, MI-E TEAMA CA DIN CAUZA DROJDIEI NU O SA-MI IASA BUNI! MERCI! SARBATORI FERICITE!

Ada spunea...

Drojdia uscata este foarte buna, o poti folosi cu incredere. Daca faci la masina de paine aluatul, pui lichidele jos, apoi faina si abia apoi dojdia, ca sa iasa aluatul ok. Un plic de drojdie uscata este echivalentul a 25 gr drojdie proaspata. Bafta:)!
Daniela, multumesc mult, sa stii ca intr-adevar e ca un burete, pufos si bun tare :)
Sarbatori fericite si voua!

CamiWitt spunea...

Baban, baban...
Sarbatori fericite! Un Craciun linistit, sanatate. La multi ani! Cami

Ada spunea...

Cami, daca e vreo aluzie ... atunci babanii sunt in alta parte ;) Daca e doar un fel de a le spune, atunci multumesc. Iti doresc si eu un Craciun fericit si multa liniste! La multi ani!

lorenabr spunea...

superb:)

Anonim spunea...

Am folosit reţeta la cozonacul de Paşte, a ieşit super ... am adăugat puțin rahat și câteva stafide, mi-au ieșit doi cozonaci frumoși din ingredientele menționate ...

Ada spunea...

Ma bucur tare mult ca a iesit bun! Sa va fie de bine!

Anonim spunea...

Am facut cozonacul si a iesit foarte bun. L-am facut fara masina de paine. Excelent! Merci.

Ada spunea...

Ma bucur tare mult ca v-a placut! Sa va fie de bine! Sarbatori fericite