miercuri, 26 octombrie 2011

Tochitura


I-am sus doar "TOCHITURA" pentru ca asa se numeste si pentru ca acest gen de tochitura, nu poate fi facut decat din carne de porc, deci atention, ca sa intelegeti ce vreau sa zic.
"Carnea di porc sî puni în  oleacî di unsoare (ulei, untura ..) la TOCHIT intr-un șeaun. Șî can' s-o tochit ghini, punim oleacî di carnatz sî li TOCHIM împeunî pîn' sî ruminesc ghini!"
Deci pentru a putea TOCHI (topi) impreuna carne si carnatzi, trebuie musai ca ele sa fie grase, de porc. Altfel nu iese treaba ;) Sau iese, dar nu ce trebuie !

Asadar, sa vedem cum executa o moldoveanca, celebra tochitura .... :))

Avem nevoie de
- o bucata de carne de porc
- un carnat afumat
- usturoi (optional)
- sare, piper
- telemea

* carnea taiata cubulete si condimentata dupa gust, se pune la prajit  in putin ulei; dupa ce s-a prajit pe toate partile, se adauga de 2-3 ori apa fierbinte sau supa si se lasa la fiert, la foc mic, pana cand aceasta devine frageda.
* cand carnea este gata, se adauga bucatile de carnat de 2-3 cm, crestati la capete si usturoiul
* se lasa la prajit la foc mic, amestecand des, timp in care noi facem mamaliga
* cand toate sunt gata, facem cate un ou (ochi) pentru fiecare persoana
* apoi asezam pe farfurie o gramajoara de mamaliga, radem telemea pe ea si punem oul pe cuib :)
* de jur imprejur asezam frumos bucati de carne si carnatzi, si stropim cu sosul din tigaie
Noi am mancat cu gogosari in otet, dar merge cu orice fel de acritura ! A fost foarte, foarte buna !!!

3 comentarii:

R spunea...

Aloooooo, fatî, azi îi post șî bălim pe blog =))))))))
Să vă fie de bine!

Ada spunea...

Las' cî îi bun asa .. :))

DiaMar-bucataria galbena spunea...

Ce bunatate ai facut tu aici.Mor de pofta.Te pup!