vineri, 2 aprilie 2010

Cozonaci babani





1kg faina
- 3 plicuri drojdie uscata sau 50 g proaspata
- 300 g zahar
- 3 plicuri zahar vanilat
- 500ml lapte de 3,5% grasime
- 200g grasime, ulei si unt topit, cantitati egale
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare - 8 g
- arome :o fiola esenta de lamaie, doua fiole esenta de  vanilie, o fiola esenta de rom, coaja de lamaie si portocala

UMPLUTURA
nuca macinata, amestecata cu lap
te si zahar sau cu albusuri batute spuma si zahar


* se incalzeste laptele si se pune in el zaharul si vanilia; se amesteca pe foc pana se dizolva si se lasa la racit - cand se adauga la faina, trebuie sa fie caldut
* din cantitatea totala de lichid, aruncam 75 g inainte de a-l turna peste faina

* se topeste untul la microunde si se amesteca cu uleiul; se lasa la racit, la fel ca si laptele

* se freaca galbenusurile cu sare, coaja de lamaie si de portocala si esențele de care va plac ( eu am folosit o fiola de vanilie, una de rom si jumatate de esenta de lamaie)

* faina se cerne intr-un castron / lighean marisor (e bine sa o cerneti de doua ori, aluatul va fi mai pufos!!)

* se face o gaura in mijlocul fainii, unde se pune drojdia faramitata; se acopera cu 2-3 linguri din laptele preparat, se presara putina faina peste si se lasa 10-15 min la dospit - la drojdia uscata se sare peste acest pas

ATENTIE !!! Daca drojdia dospeste prea mult, ati ratat sansa de a manca un cozonac de poveste !!!

* cand drojdia a dospit, se incepe amestecarea cu o lingura de lemn
* adaugam galbenusurile, laptele si esente daca mai vrem si amestecam totul incet

* cand s-au amestecat toate, incepem sa framantam cu mana, pe care o inmuiem incet in grasimea calduta - asa se va incorpora toata grasimea la aluat !!!

* se framanata energic timp de 20-30 de minute, se acopera cu un servet alb curat si se lasa la dospit timp de o ora si jumatate aproximativ, la loc ferit de curent

* daca folisiti un robot, mixati pana cand terminati grasimea

* cand aluatul a crescut, se imparte in 4 parti egale

* se intinde pe planseta cate o foaie, de lungimea tavii, pe care se pune umplutura de nuca sau rahatul

* se face sul

* se face inca un sul, apoi impletim cele 2 suluri si le asezam in tava pregatita (se pune hartie de copt in tava si se unge cu putin unt sau ulei)

* repetam operatiunea si cu celalalte doua bucati de aluat

* cozonacii formati, se mai lasa in tavi, sa creasca, inca 40 de minute

* inainte de a-i baga la cuptor, ii ungem cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si presaram apoi susan peste ei

* se coc la 170-180 grade, timp de 40-45 minute - daca vi se pare ca se rumenesc prea tare la un moment dat, acoperiti-i cu o bucata de hartie de copt si ii lasati apoi sa se coaca mai departe; daca focul vi se pare mare, reduceti temperatura


POFTA BUNA !!!!!!

NOTA: treaba cu impletitul cozonacilor, e moldoveneasca 100%. Adica eu acolo am vazut DOAR cozonaci impletiti, daaaar, aici, in Sibiu, femeile nu ii impletesc. 

Asa ca puteti face cozonacii si simpli, dar atunci impartiti aluatul in 2, intindeti o singura foaie, puneti umplutura si o rulati, apoi o asezati in tava. Gustul si pufosenia sunt aceleasi, doar aspectul difera! :)

8 comentarii:

Anonim spunea...

cei mai buni cozonaci ,mereu fac reteta asta ! sunt pufosi si se mentin asa nu se intaresc

Anonim spunea...

Felicitari!E super aceasta reteta,am facut reteta aceasta si au iesit niste cozonaci ffbuni!

roxana spunea...

mereu fac reteta asta ,sunt cei mai buni cozonaci .si acest aluat il folosesc si pt placinta cu branza si iese superrrrrr!

MARIA spunea...

FELICITARI SINCERE ! ARATA EXTRAORDINAR DE BINE SI FRUMOS ! AM SA FAC ACEASTA RETETA !

tania spunea...

Felicitari!Am facut aceasta reteta saptamana trecuta si au iesit niste cozonaci ff buni,astazi o sa fac din nou!!!

Unknown spunea...

Cea mai buna reteta de cozonaci!!!

Anonim spunea...

minunata reteta! reusita deplină!

Anonim spunea...

minunată rețetă!