sâmbătă, 3 aprilie 2010

KREM A LA KREM

Aceasta reteta sade in caietul meu de vreo 4 anisori ... imi amintesc momentul in care Micaalsa a postat-o la ghiocei, pe DC, iar eu am scris-o repede, ca arata dureros de bine ...
Nu stiu de ce a trebuit sa treaca atata timp pana sa o fac ... sau cine stie, poate ca nici acum nu-i venea randul daca nu o gaseam pe blogul Gabrielei Cara






Asadar, o sa va scriu reteta originala, pentru o tava de prajitura obisnuita, iar in paranteza va scriu cantitatile pe care le-am folosit eu, inspirata de Gabriela, ca sa o pot face in tava mare de la cuptor.


BLAT:
6 oua (9)
6 linguri zahar (9)
1 plic Creme Ole ciocolata de la Dr. Oetker (1 plic si jumatate)

CREMA:
200 ml smantana dulce 32% grasime Dorna rosu (400 ml)
200 ml lapte rece (400 ml)
1 plic Creme Ole vanilie ( 2 plicuri)

GLAZURA:
*** aici eu am depasit limitele bunului simt :D ... voi faceti cum credeti ...***

2 linguri de apa (6)
2 linguri zahar (6)
2 linguri brany (6, eu am folosit Alexandrion, doar de-asta am gasit la sticluta mica!)
100 g ciocolata (300 g)
100 g unt (300 g)

# se separa albusurile de galbenusuri
# albusurile se bat cu zaharul, pana obtinem o spuma ca de bezea
# se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand bine (eu le-am pus pe toate odata, si le-am incorporat cu grija cu telul)
# se adauga praful Creme Ole de ciocolata si se incorporeaza tot cu telul, de jos in sus
# tava de la cuptor se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge cu unt
# se toarna aluatul si se lasa la copt timp de 25-30 min, la 180 gr
# se lasa la racit, timp in care preparam crema

---

# intr-un vas se pun smantana, laptele, praful Creme Ole de vanilie
# se mixeaza bine, pana obtinem o crema omogena
# cand blatul s-a racit, se intinde uniform peste el toata crema si se da la frigider

---

# pentru glazura, punem la foc mic apa cu zaharul, amestecand mereu
# dupa ce s-a topit zaharul, se adauga coniacul si ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul
# amestecam usor, pana cand toate sunt topite
# se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei
# se intinde peste prajitura si se da inapoi la frigider cel putin 2-3 ore ...

... dar asta numai daca este posibil ... :)))

O sa va pun o poza cu praful si smantana, ca sa va usurez cautarile :D (stiu eu de ce ;) )


Asadar ... am facut-o! Este o prajitura fina si delicioasa, usoara ... se va repeta des.
Multumesc fetelor de mai sus ;)

7 comentarii:

Cami spunea...

Sfintele Sarbatori Pascale sa iti aduca pace in suflet, iubire in inimi, bucurie in casa si bunastare pe masa!

Ada Rusu-Milea spunea...

Multumesc Cami, la fel iti doresc si tie! Hristos a inviat!

Anonim spunea...

Reteta nu este a lui micaalsa, ci este tradusa (de pe un site rusesc si postata de Natalia (Balbina) pe DC.
Mai jos poti gasi subiectul :) :
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&whichpage=12&TOPIC_ID=77224&

Sarbatori cu bine! Hristos a inviat!

Ada Rusu-Milea spunea...

Adevarat a inviat! Nu stiu cine a facut acest comentariu, dar eu am reteta de la Micaalsa. Nu e a ei, ca sigur n-a inventat-o ea, insa eu de la ea o am. Nu stiu cine e Natalia, singurul loc unde am postat pe DC a fost subiectul ghioceilor de martie-aprilie 2006 :). Iar acolo nu era nicio Natalia.
Ideea e simpla: prajitura e foarte buna si a facut inconjurul planetei. Si asta conteaza cel mai mult. Iar prietenele mele, care o vor lua de aici, vor spune mai departe in mod cert : "am o reteta de prajitura de la Ada ... criminal de buna!" :)
O zi minunata va doresc!

Anonim spunea...

Eh...la subiectul mentionat de mine ati fi vazut postarea Balbinei, din iulie 2006, in care scrie cum a tradus reteta si cum a gasit inlocuitorul budincii instant de la israelieni cu Creme ole de la noi.
Ba mai mult, pe forumul Culinar, pe care il frecventati, exista chiar un subiect despre aceasta prajitura, preluata de micaalsa care nu-si mai "amintea" de unde a luat reteta:

http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/13697/Prajitura-Krem-a-la-krem-/

Daca ar fi fost reteta dvs., la fel ati fi reactionat? Ma indoiesc...
Oricum, e vorba doar de un pricipiu, pana la urma prajitura merita incercata de oricine, e f. buna. Numai ca ar trebui apreciat si efortul celei care a tradus reteta, a adaptat-o produselor romanesti si a facut-o cunoscuta si la noi.

raluca spunea...

Nu v-ar fi rusine sa va fie sa va insutiti reteta de la Duamna Eva si Duomnu Adam care este primii pamantului si primii care a facut si primii care a mancat krem ala krem :)))))))))))
da-ti-o-n retete s-o dati si mancati linistiti!!

Ada Rusu-Milea spunea...

Asa ... acum am citit si pe DC, si comentariile de aici ... ii multumesc atunci Nataliei pentru aceasta reteta si DA, acum stiu ce anonim a facut comentariul ;)
Din pacate, cred ca unii dintre noi avem simtul proprietatii excesiv dezvoltat ... :(
Insa voi continua sa ii multumesc lui Micaalsa pentru reteta si Gabrielei ;), ca mi-a amintit de ea.
Va doresc numai bine!

Raluca, iti simt ironia in varful degetelor :), dar nu pot sa nu-ti dau dreptate ... asa e, ne purtam de parca noi am fi inventat codita la pruna ... pacat ...