joi, 27 august 2015

Placinte "Poale-n brau"


Nu stiu altii cum sunt, dar eu ....
Nu, nu plang dupa Humulesti pentru ca eu sunt bacauanca cu acte-n regula :) Dar cand ma gandesc la placintele cu care am crescut si pe care le infulecam fierbinti de ne dureau dintii, la cozonacii pe care Maicuta mea draga ii framanta in zorii zilei, la sarmalele alea fierte in ceaun sau in oala de lut ....... parca-mi salta si acum inima de bucurie! :)

Si pentru ca am pomenit de Maicuta mea ... sa stiti ca le-am facut cu sufletul plin si cu gandul la ea. Mi-e tare dor de ea si sper ca de acolo, din ceruri, e mandra de mine azi! :)

RETETA

ALUAT (pentru aproximativ 30 de placinte - mie mi-au iestit 27, dar mergeau lejer 30 daca imparteam                        aluatul egal):

* 1 kg faina (+/- 3 linguri)
* 480 ml lapte
* 50 g drojdie proaspata
* 4 oua
* 120 g unt la temperatura camerei
* 180 g zahar
* un varf de cutit sare
* doua fiole esenta de vanilie

Cum procedam?
~ sfaramam drodjia, adaugam peste ea doua lingurite de zahar si putin lapte caldut, presaram un strat fin de faina si o bagam in cuptorul cu microunde NEpornit, pentru 10-15 minute






















~ batem ouale cu sarea
~ taiem untul cubulete
~ incalzim usor laptele si il amestecam cu zaharul ramas
~ punem in masina de paine laptele, ouale, faina, iar peste faina punem untul si drojdia
































~ pornim programul de framantare
* lasam sa framante, iar in momentul in care masine trece la programul de liniste, respectiv dospit, ii mai dam o tura de framantare. Nu lasam sa dospeasca acolo !!!
* scoatem aluatul intr-un vas incapator si il lasam sa creasca linistit in cuptorul preincalzit la 30 grade, timp de 1-2 ore ....


cam asa arata dupa 2 ore :)




UMPLUTURA:

1 kg branza de vaci scursa de zer
2 oua
300 g zahar
2 fiole de vanilie
1-2 lingurite gris

~ se amesteca toate


















Tehnica impachetarii
Pentru ca am vazut fel de fel de stiluri, care mai de care mai ciudat, am decis sa va arat modul in care se impacheteaza la noi, placintele "Poale-n brau". 


* aluatul se imparte in parti aproximativ egale, din care se formeaza bilute

biluta se intinde, iar in mijlocul ei punem o lingura din branza preparata

si astfel se impacheteaza:





ASA arata o placinta moldoveneasca :)


~ Se pun in tava tapetata cu hartie si se mai lasa la dospit o jumatate de ora

~ Se ung cu un amestec format din galbenus de ou, iaurt si lapte si se dau la cuptor
~ acesta a fost evident, preincalzit
~ noi le-am copt intr-un cuptor cu gaz si s-au cam rumenit :D, dar le voi coace si la mine intr-o zi

SA AVETI POFTA BUNA !!!


Astea sunt coapte in tava de briose - nu au avut loc sa creasca ... pacat ... 

Dar astea .......... :)








Niciun comentariu: