miercuri, 26 octombrie 2011

Placinta cu branza a la mama Ica



Ma credeti sau nu ... e cea mai buna placinta cu branza pe care am mancat-o in toata viata mea !!! O mananc cu atata drag de fiecare data, uit si de diete, si de bun simt :D si de tot! Mananc si plang ... :))
Ultima escapada de genul, a avut loc serile trecute si, spre marea mea bucurie, am putut sta in pragul usii, sa pozez si sa invat! E adevarat - placinta chiar se face usor, asa cum zicea mama Ica, si mai e si foarte rapida.
N-aveti decat sa fugiti la cumparaturi, si sa va luati cele necesare:

* un pachet foi de placinta
* 10 oua
* 500 gr branza de vaci
* 500 gr branza telemea / cas
* ~ 200g smantana
* zahar
* zahar vanilat
* esente
* coaja de lamaie rasa
* ulei

- desfacem foile si le intindem frumos ...
- amestecam branza de vaci cu telemeaua rasa, 2-3 linguri de smanatana, adaugam 5 oua, zahar dupa gust, coaja de lamaie si zaharul vanilat si amestecam cu grija

- tapetam cu hartie, o tava incapatoare si o ungem cu ulei

- intindem o foaie, o pensulam cu ulei si lipim inca una peste ea
- pe jumatate de foaie, punem un strat de branza
- acoperim cu cealalta jumate ...
- si adunam foaia de la margini spre mijloc, cu mainile, in stil acordeon :)) (nu stiu cum sa explic altfel!); punem apoi sulul obtinut in tava pregatita; procedam la fel cu restul foilor pana se umple tava
- pensulam cu ulei peste tot
- dam la cuptor la foc potrivit, pentru ~ 15 minute (pana cand incepe sase rumeneasca
- in acest timp, ne ocupam de "glazura":D
- intr-un castron, amestecam smantana ramasa cu 5 oua, zahar, vanilie si arome ... batem ouale, adaugam zaharul si amestecam bine, apoi smantana si omogenizam:



- cand placinta este rumenita usor, scoatem tava afara si turnam peste ea aceasta glazura
- dam din nou la cuptor pana cand o vedem rumenita, aurie, frumoasa ... cat sa ne ia mintile !!! :))
- o scoatem cu grija din tava ... fiecare cum stie mai bine. Mama Ica a scos-o cu doua palete de lemn, rapid si sigur, ca stie si cu ochii inchisi sa faca asta ... eu as fi pus o tava peste ea, o rasturnam, scoteam hartie si apoi puneam alta tava peste fundul ei si o rasturnam ;)
- se taie fierbinte ...

 - si se mananca la fel :))))

O sa regret toata viata mea ca nu am avut aparatul cu mine ... am avut doar telefonul, dar nu puteam rata - sper sa fie ok si pentru voi si sa va delectati in curand cu aceasta minunata placinta! Eu o sa-mi dau testul in curand, si voi pune aici o poza cu placinta facuta de mine. Dar pana atunci, va doresc sa aveti pofta ! 
Saru-mana, mama Ica, pentru placinta asta si pentru multe, multe alte mancaruri pe care le ador ... o sa-mi fie tare dor de ele :((((

6 comentarii:

@irina_sweet_home spunea...

ah ce bine arata!

Irina (Bucataria Irinei) spunea...

Placinta arata minunat. Cred ca am sa iti fur reteta!

sarah spunea...

e genul de placinta pe care o savurezi si cu privirea.arata super si sigur gustul este divin.sigur o sa incerc reteta!

Ada spunea...

Ma bucur ca va place, fetelor! Este extraordinar de buna, delicioasa, minunata! Interesant este ca o putem face si dulce si sarata, sau ... intre ... fiecare dupa gustul ei ;)

Irina (Bucataria Irinei) spunea...

Multumesc pentru reteta! A iesit delicioasa placinta. Chiar am facut-o aseara nu glumesc. Te invit si pe tine...

Ada spunea...

Woow !!! Ce rapida ai fost!! Ma bucr tare mult ca ti-a placut! Am de gand sa o execut si eu zilele astea ;) Sa va fie de bine !!!