marți, 31 martie 2020

Paine fara framantare cu maia




Si da, sunt foarte mandra de ea! O vom repeta  cu siguranta!
Singurul aspect negativ ar fi timpul necesar ... dar pentru asta, trebuie sa începem cu inceputul!

Traim vremuri ciudate ... oamenii au golit rafturile magazinelor din intreaga Europa, asa ca nu mai prea gasim drojdie. In disperarea asta, am tot cautat variante de maia, pe care am incercat sa o hranesc, sa o iubesc, sa o ... pup. Nimic n-a mers. Pana intr-o zi, cand s-a milostivit Laura de noi, si ne-a dat o reteta simpla  de maia.

100 g apa calduta
100 g faina alba
2 g drojdie uscata

* am amestecat totul bine intr-o caserola cu capac
* am pus capacul si am lasat caserola la frigider pana a doua zi




* A doua zi, minunatia arata asa. Am scos-o din frigider si am lasat-o cateva ore la temperatura camerei, timp in care s-a umplut de bulbuci

* am scos din ea 100 g
 * am completat cu 50 g faina si 50 g apa si am dat vasul inapoi la frigider



Cam asta va trebui scos in fiecare zi din cutiuta, si hranit mai departe cu 50 + 50. Iar ceea ce scoatem, vom folosi la framantat painica, aluat de pizza, clatite ... orice!



Asa a inceput si painica mea! 
Cele 100 g de "plamadeala", le-am adaugat peste 270 g de apa. Am amestecat bine cu o lingura, pana cand maiaua s-a dizolvat, iar apa este pliiina de bule!
Am cernut 370 g faina (merg chiar 400) si 8 grame de sare si am amestecat totul bine cu ajutorul unei linguri.
Asa arata la final!


Am acoperit vasul cu capacul sau si am lasat aluatul la temperatura camerei timp de 12 ore. Asta voiam sa zic ... daca va e foame, luati fara pita! 🤣
A doua zi, minunatia era asaaa ! 😍


 Am pregatit un castronel in care am pus un servet de bucatarie curat, pe care l-am tapetat cu faina


La caldura, aluatul continua sa faca bule ...


Am presarat cu faina din belsug pe toata suprafata

Am presarat putina faina si pe blat


Cu ajutorul unei raclete am desprins aluatul de pe bol

L-am rasturnat pe blat ...


Si cu ajutorul racletei am ascuns practic toata partea umeda a aluatului, impatrindu-l cat am putut.
Am mutat apoi aluatul cu racleta in castronul pregatit, am acoperit si l-am mai lasat sa se odihneasca vreo 90 min.
(Mai luati niste apa daca va e foame! 😁)





Cand tot acest timp a foat scurs, am asezat brusc si dintr-o singura miscare aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, am pornit cuptorul la 230 gr, am asezat in el o craticioara goala ai cand aceasta a fost incinsa la maxim, am turnat apa, ca sa se formeze aburi valorosi.
Am bagat painica mea in cuptor,15 minute la 230 gr.
Am redus apoi temperatura la 200 gr, am scos vasul cu apa si am mai lasat painea la cuptor fix 35 min.
Am scos-o, am pus-o pe un gratar, am acoperit-o cu un servet cateva minute si ... gata.

Pozele de aici nu exista, am uitat cu desavarsire sa le fac! 🙈

Nasucul nastrusnic a mirosit pana cand a zis:  "Gata, miroase a rece. Poti s-o tai!" 😁

Fata:

 Verso:

Sectiune:



Multumesc, Laura! Geniala! Repetam!

🌈🌈🌈


P.S. am primit doua pachete mari de drojdie 😁



Niciun comentariu: