miercuri, 15 aprilie 2020

Cea mai buna paine de casa





Da, e cea mai mare paine pe care am facut-o ! 😁 Uriasa!
Dar fara indoiala, e cea mai buna painica facuta de mine! 😍😍😍

Reteta o gasiti mai jos, in ambele variante: cu drojdie si cu maia! Ca sa ma iubiti si mai mult! 😍

Varianta cu drojdie:

1 kg faina
650 ml apa calduta
2 lingurite sare
1 linguriță zahar
7 g drojdie uscata saub25 g drojdie proaspata
50 ml ulei

* amestecam faina cu sarea, drojdia si zaharul (daca folositi drojdie proaspata, o puteti dizolva in putina apa calduta din cantitatea indicata, impreuna cu zaharul si sa o puneti apoi in mijlocul fainii)
* adaugam apa calduta si framantam
* adaugam uleiul si framantam 5 minute
* lasam la dospit o ora, poi, cu mainile inmuiate in ulei modelam intr-o forma ovala
* asezam painica in tava cuptorului pe care am pus hartie de copt si mai lasam 40 de minute
* ungem painica cu apa si o dam la cuptor la 180° C pentru 45-50 minute


Varianta cu maia:
*** exista o regula clara: cantarim toate celelalte ingrediente si impartim cantitatea totala la 5. Aceea este cantitatea de maia necesara! ***

Asadar:
1000 g faina
640 g apa (echivalentul celor 650 ml)
20 g sare
8 g zahar
38 g ulei

= 1706 g : 5 = 341 g de maia

* cantarim mai intai apa, in care punem maiaua, sarea si zaharul
* adaugam faina si framantam
* adaugam uleiul si continuam sa framantam cateva minute
* lasam la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul
* rasturnam pe planul de lucru pe care am presarat faina, modelam si asezam painea pe tava pregatita
* o mai puteti lasa la dospit sau nu, e la libera alegere
* coaceti la 160° timp de 50 minute sau oana cand painica este rumena la fata 😊

Pofta buna!






Va iesi o paine maaaare de tot, asa ca va recomand sa injumatatiti cantitatile daca vreti sa mancati paine proaspata mereu. Sau, in cazul in care sunteti o familie numeroasa, este mai mult decat perfecta!



Niciun comentariu: